İlk Astronot - Yuri Gagarin

Gezegenler arası yolculuklarda dev füzeleri ve yapma uyduları kullanan pilotlara astronot denir. Uzay yolculuğuna dayanabilecek kimseler arasından seçilen bu kişiler, uzay gemilerini yönetebilecek şekilde yetiştirilir. Astronotlar bu sırada özel olarak yapılmış elbiseler de giyerler.

İlk astronot, 1961 yılında dünyanın çevresinde kısa bir yolculuk yaptıktan sonra yere inmiş olan Yuri Gagarin adlı bir Rus subayıdır. Uzay'dan Dünya'nın görünüşü için ''Çok güzel bir halesi var, gökkuşağı gibi'' demiştir.

Uzaya giden ilk Amerikalı astronot ise; Alan Sheppard'dır. 5 Mayıs 1961'de Mercury 3 ile uzaya gönderildi. Uzay aracı yörüngeye oturamadı ancak 187 kilometre yükseldi ve Atlantik Okyanusu'na inene kadar 488 kilometre yol aldı.

Uzaya giden ilk kadın astronot, bir Rus olan Valentina Nikolayeva Tereskova'dır. Teleskova, 19 Haziran 1963 günü ''Vostok VI'' adlı aracın içinde 71 saat uçarak dünyanın çevresinde 48 tur attı.

Uzaya giden ilk Amerikalı kadın ise, 18 Haziran 1983'te Challenger ile uzaya çıkan Sally Rider'dir. Sally Rider, uzaya çıkan ilk Amerikalı kadın olmak dışında ayrıca uzaya çıkan en genç insandır.
Previous
Next Post »